Securitatea pe care Alianța Nord-Atlantică trebuie să o ofere Europei nu este în niciun caz gratuită, comentează editorialistul Jean-Pierre Robin, în cotidianul Le Figaro, amintindu-i lui Donald Trump că aliații finanțează cheltuielile militare ale Statelor Unite.
”Washingtonul acoperă 70% din bugetul NATO, dar, în realitate, europenii permit Pentagonului să aibă cheltuieli militare atât de mari. Summiturile NATO par a fi, dacă îl ascultăm pe Trump, asemănătoare cu discuțiile între vânzătorii de covoare. Săptămâna trecută, redând amintirile de la Casa Albă (2017-2020), miliardarul american nu și-a moderat discursul rostit în cursul unui miting electoral: «Unul dintre președinții unei mari țări europene m-a întrebat: domnule, dacă nu plătim, ne protejați în cazul unui atac al Rusiei? Nu, nu vă voi apăra. De fapt, aș încuraja Rusia să facă ce vrea. Trebuie să vă plătiți facturile». I-a dat idei lui Vladimir Putin”, notează editorialistul Jean-Pierre Robin, în articolul intitulat ”Trump uită că bugetul militar al SUA este finanțat de aliați”.
”Sigur că nu este prima dată când Trump le reproșează aliaților insuficiența cheltuielilor militare. Dar punerea sub semnul întrebării a asistenței reciproce în cazul unui atac asupra unui stat membru nu este un fapt banal”, atrage atenția autorul.
Președintele SUA, Joe Biden, a catalogat drept ”terifiante și periculoase” afirmațiile lui Trump, avertizând că, practic, ”îi oferă președintelui Vladimir Putin undă verde pentru mai multe războaie și violențe”.
Fără dubii, Statele Unite sunt prima putere militară mondială, cu un buget de 877 de miliarde de dolari în 2022, de trei ori mai mare decât cel al Chinei (292 de miliarde de dolari). Rusia, India și Arabia Saudită sunt mult în urmă, cu câte 90 de miliarde de dolari. Franța avea un buget militar de 54 de miliarde de dolari, imediat după cel al Germaniei.
În cadrul NATO, eforturile SUA (3,46% din PIB) acoperă 70% din bugetul Alianței.
”Un astfel de tablou pare să acrediteze criticile dure ale lui Trump (…). Însă fostul președinte uită un singur lucru: în realitate, aliații SUA finanțează cheltuielile militare americane. Nu prin impozite, ci prin credite obținute mai mult sau mai puțin prin constrângere, prin achiziții masive de titluri ale Trezoreriei SUA și, în general, prin încrederea în dolar. În momentul izbucnirii războiului din Ucraina, trei sferturi dintre obligațiunile Trezoreriei SUA emise în străinătate erau deținute de națiuni care beneficiază de protecție militară americană”, subliniază editorialistul Le Figaro.
”Securitatea pe care NATO s-ar presupune că o acordă Europei nu este în niciun caz gratuită, contrar ideilor pe care Trump vrea să le transmită alegătorilor. Este vorba despre ordinea economică occidentală, chiar mondială, în care Statele Unite și companiile multinaționale americane sunt de departe primii beneficiari. Candidatul republican mai bine ar reciti cartea «Cei Trei Muschetari», a cărei deviză «unul pentru toți și toți pentru unul» este cea a NATO. Geopolitica este și un cod al onoarei, nu doar un calcul obtuz al unui comerciant”, concluzionează editorialistul Jean-Pierre Robin.
Foto: Profimedia
Citește și: